top of page

ma 06 nov

|

Haarlem

Lezing Marc Janssen | Stichting Duinbehoud

Marc Janssen is directeur bij Stichting Duinbehoud. Hij is vooral bekend door zijn rechtzaak tegen de recente F1-races in Zandvoort. 'Als we niet oppassen zijn veel van onze duinplanten planten over tien jaar verdwenen', zegt Janssen met grote zorgen.

Registration is closed
See other events
Lezing Marc Janssen | Stichting Duinbehoud
Lezing Marc Janssen | Stichting Duinbehoud

Tijd en locatie

06 nov 2023, 20:00 – 21:30

Haarlem, Ramplaan 125, 2015 GV Haarlem, Netherlands

Genodigden

Meer informatie

Het duingebied staat flink onder druk door de stikstofproblematiek. 

Door de grote hoeveelheid stikstof wordt de duingrond te vruchtbaar, waarschuwt de Stichting Duinbehoud. 

Daardoor overwoekeren grote planten de kleine bijzondere duinflora, en het herstel daarvan kost veel geld. 

De stichting luidt daarom de noodklok. Door de grote hoeveelheid stikstof in de lucht ziet Stichting Duinbehoud dat een aantal plantensoorten het duingebied gaat domineren. 

Marc Janssen, directeur van Stichting Duinbehoud, legt dit uit: 'Grote planten als Duinriet, Braam en struiken verdringen alle kleine kruidenplanten.' Duingebied is van nature erg soortenrijk met veel kruiden die er groeien. Deze kruidensoorten worden dus verdrongen door die paar soorten die profijt hebben van de stikstof', legt Janssen uit. Janssen maakt zich erg zorgen om het feit dat er nu een paar plantensoorten gaan domineren. 'Het hele samenspel tussen planten en dieren raak je daardoor kwijt', zegt Janssen.

Stikstofwet heeft veel haken en ogen

Marc Janssen is met Stichting Duinbehoud al twee jaar in discussie over de maatregelen ten aanzien van de stikstofdepositie. 

Dit gaat volgens Janssen maar mondjesmaat. 'Er is een forse versnelling nodig om de natuur tijdig te redden en om te voorkomen dat de natuur helemaal kapot gaat', vertelt Janssen. Door de stikstofdepositie zijn veel bijzondere duinplanten en -kruiden al bijna verloren. 'Als we niet oppassen dat de stikstofwet niet snel verscherpt wordt zijn veel van deze planten over tien jaar verdwenen', zegt Janssen met grote zorgen.

Deel dit evenement

bottom of page